Proč nás tak honí chuť na sladké?
Proč toužíme po sladkém?
Když nás přepadne chuť na sladké, je to jako by nás ovládla neviditelná síla. Každý to zná - najednou by člověk dal první poslední za pořádný kus dortu nebo aspoň malou čokoládu. A není divu. Už od miminka máme sladkou chuť spojenou s něčím příjemným a uklidňujícím. Vždyť první, co jsme v životě ochutnali, bylo sladké mateřské mléko. Tenhle pocit v nás zůstává napořád. Když mlsáme něco sladkého, tělo to bere jako rychlou vzpruhu - cukr se promění v energii, kterou potřebujeme pro mozek i svaly. A navíc se při tom vyplavují hormony, díky kterým se cítíme šťastní a spokojení. Jenže tady je háček - čím víc sladkého sníme, tím víc ho chceme. Je to jako začarovaný kruh. A někdy saháme po sladkém i když jsme ve stresu nebo nám není zrovna do zpěvu. Sladké je prostě naše berle v těžkých chvílích. Ale pozor - pokud se přistihnete, že bez sladkého nemůžete vydržet ani den a už vám to komplikuje život, možná je čas zajít za odborníkem.
Cukr a mozek: Chemie závislosti
Jakmile si dáme něco sladkého, třeba kousek dortu nebo limonádu, náš mozek začne okamžitě reagovat. Hormony štěstí se rozproudí tělem a navodí nám báječný pocit pohody. Jenže tenhle příjemný zážitek má i svou stinnou stránku. Je to vlastně podobné jako s jinými návykovými látkami. Čím víc sladkostí mlsáme, tím víc po nich náš mozek touží a nutí nás dopřát si další. Dostáváme se do kolotoče, který může skončit přejídáním se cukrem a problémy se zdravím. Naše touha po sladkém je pak čím dál silnější a přestáváme ji zvládat. Mozek si totiž na cukr zvyká a potřebuje ho pořád víc, aby nám navodil ten stejný příjemný pocit jako na začátku.
Vlastnost | Chuť na sladké |
---|---|
Typická doba výskytu | Po jídle, večer |
Možné příčiny | Nízká hladina cukru v krvi, emoční stres, zvyk |
Délka trvání | Několik minut až hodin |
Hormonální nerovnováha a chutě
Když nám tělo začne vysílat signály a dostaneme chuť na sladké, může za tím stát rozkolísaná hladina hormonů. Hormony jako estrogen, progesteron nebo třeba serotonin a kortizol dokážou pořádně zamíchat s našimi chutěmi. Vezměte si třeba serotonin - když ho máme málo, tělo si řekne o sladké, protože ví, že cukr mu pomůže vyrobit další dávku tohoto hormonu štěstí. A když jsme ve stresu, kortizol nás žene do spíže pro něco sladkého nebo tučného, co nám rychle dodá energii. Jenže pozor - když těmto chutím často podlehneme, můžeme se dostat do začarovaného kruhu. Hormony se ještě víc rozhází a my máme ještě větší chuť na sladké. Klíčem k lepší rovnováze je pestrý jídelníček plný ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a kvalitních bílkovin. Nesmíme zapomínat ani na pravidelný pohyb, kvalitní spánek a snahu o klidnější život bez stresu. Pokud vás trápí nezvladatelné chutě na sladké, nebojte se zajít za doktorem nebo výživovým poradcem.
Chuť na sladké je jako déšť na poušti - neodolatelná a blahodárná, dokud se z ní nestane povodeň.
Zdena Procházková
Vliv stresu na chuť k jídlu
Když nás přepadne stres, často to zamíchá s tím, co máme chuť jíst. Spousta z nás to zná - najednou dostaneme neodolatelnou chuť na sladké. A není to náhoda. Když mlsáme, náš mozek začne chrlit dopamin, takový ten hormón, co nás dělá šťastnými a pomáhá nám se uvolnit. Proto když jsme ve stresu nebo nás něco trápí, automaticky saháme po čokoládě nebo zákusku - prostě chceme, aby nám bylo líp.
Jenže tenhle pocit štěstí je vlastně jen takové plácnutí do vody. Když to se sladkým přeženeme, rozhodí nám to cukr v krvi a pak jsme ještě unavenější, podrážděnější a vystresovanější než předtím. Místo toho, abychom házeli do pusy bonbóny nebo sušenky, měli bychom radši zkusit něco, co nám pomůže doopravdy. Třeba si jít zaběhat, naučit se nějaké dýchací cvičení nebo si prostě dopřát pořádný spánek. To jsou věci, které nám pomůžou dlouhodobě a navíc jsou pro naše tělo mnohem lepší.
Skryté cukry v potravinách
Máte taky pořád chuť mlsat něco sladkého? To je celkem běžné. Problém je, že cukry se schovávají i tam, kde byste je vůbec nečekali. Třeba v obyčejném kečupu, různých dresinzích nebo dokonce v těch zdravých müsli. Tyhle potraviny jsou často napěchované cukrem, který rozhodí vaši hladinu cukru v krvi jako na houpačce. A co pak? Jste unavení, podráždění a zase vás to táhne ke sladkému. Prostě nekonečný kolotoč. Proto je fakt důležité číst složení na obalech. Dávejte si pozor na různé fígle - cukr se totiž schovává pod názvy jako glukózový sirup, fruktóza nebo sacharóza. Nejlepší je vsadit na pestrou stravu plnou kvalitních bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. S tím budete mít víc energie a přestanou vás tolik honit mlsné.
Jak zvládat chutě na sladké
Kdo z nás to nezná - sedíme v práci nebo doma a najednou přijde ta neodolatelná chuť na sladké. Je to jako věčný boj, zvlášť když se snažíme jíst zdravě nebo shodit nějaké to kilo. Ale nemusíme hned propadat zoufalství! Nejdřív si položme otázku, proč vlastně na sladké myslíme. Často je to jen reakce na stres, únavu nebo prostě nudu. Místo čokolády můžeme zkusit jít na procházku, dát si relaxační koupel nebo zavolat kamarádce. Klíčem k úspěchu je taky pořádně se najíst během dne. Když tělu dáme, co potřebuje - kvalitní bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky - většinou ty chutě ani nepřijdou. A když už nás přepadne chuť na něco sladkého? Není třeba panikařit a trestat se. Dejte si kousek kvalitní hořké čokolády nebo třeba sladké ovoce. Jeden malý hřích přece neznamená konec světa. Hlavně se z toho nezbláznit a nepropadnout celodennímu zajídání výčitek.
Zdravější alternativy sladkostí
Máte chuť na něco sladkého? Je to naprosto přirozené. Tělo si říká o rychlý přísun energie a mozek touží po příjemném pocitu. Jak si ale dopřát sladké potěšení a přitom zůstat na zdravé vlně? Naštěstí existuje řada chytrých způsobů, jak zahnat mlsnou bez zbytečného cukru.
Příroda nám nadělila dokonalou alternativu - čerstvé ovoce. Šťavnaté jahody, sladké maliny, lahodné borůvky nebo exotické mango dokážou báječně uspokojit chuť na sladké. Navíc tělu poskytnou spoustu vitamínů a vlákniny. Můžete je zobat samotné nebo si je přidat do bílého jogurtu či ovesné kaše.
Znáte kouzlo pravé hořké čokolády? Ta s vysokým podílem kakaa není jen pochoutkou, ale i zdravým pomocníkem. Obsahuje prospěšné antioxidanty a podporuje zdraví našeho srdce. Jen to nepřehánějte s množstvím - i kvalitní čokoláda má své kalorie.
Zapomeňte na průmyslové sladkosti nacpané cukrem. Radši si připravte vlastní dobroty! Vyzkoušejte třeba raw kuličky z ořechů a sušeného ovoce nebo si upečte vláčné muffiny z celozrnné mouky, které osladíte trochou medu.
Dlouhodobé dopady nadměrné konzumace cukru
Když si často dopřáváme sladkosti, naše tělo si na ně rychle zvykne a vzniká neodolatelná chuť na sladké. Je to jako na houpačce - nejdřív cukr v krvi vystřelí nahoru, pak zase prudce spadne dolů. A právě tento pád nás nutí sáhnout po další sladké dobrůtce. Vzniká tak kolotoč, ze kterého je těžké vystoupit. Tělo si postupně přestává vědět rady s inzulinem, který má za úkol hlídat hladinu cukru v krvi. Když tento systém selže, může se objevit cukrovka druhého typu. A to není všechno - přemíra sladkého může nastartovat i další zdravotní potíže, třeba nadváhu, problémy se srdcem nebo dokonce některé druhy rakoviny.
Kdy vyhledat odbornou pomoc?
Když vás honí mlsná, je to normální. Ale pokud vás touha po sladkém úplně pohltí a začne komplikovat život, měli byste zajít za odborníkem. Jestli se přistihnete, že neustále myslíte na sladkosti a nedokážete jim odolat, i když se snažíte sebevíc, může to znamenat něco závažnějšího. Časté přejídání se sladkým může přinést vážné zdravotní potíže jako cukrovku, problémy se srdcem nebo nadváhu. Nutriční poradce vám pomůže zjistit, proč vlastně na sladké tolik myslíte, a sestaví vám plán šitý na míru. Může jít třeba o změnu jídelníčku, více pohybu, nebo dokonce terapii, která vám pomůže zpracovat emoce spouštějící vaši chuť na sladké. Pamatujte, že v tom nejste sami - existuje spousta možností, jak nad mlsnou zvítězit.
Publikováno: 17. 02. 2025
Kategorie: zdraví